Is onverstaanbaar geluid te redden met Adobe Podcast Enhancer?

Soms gaat er iets mis tijdens een audio opname. Eén van de microfoons valt uit, storende bijgeluiden of te veel reflecties. Met noise reduction kom je een heel eind, maar er zijn grenzen. Adobe heeft nu een op AI gebaseerde service in beta die mislukte opnamen misschien kunnen redden. Het is gratis. Probeer het eens uit en laat weten wat je er van vindt.
podcast.adobe.com/enhance

Adobe-Podcast-Speech-Enhancer

Wat is jouw favoriete kinderboek?

In het kader van de #Kinderboekenweek maakte Beeld4Beeld voor CPS 5 videoportretten waarin onderwijsadviseurs vertellen over hun favoriete kinderboek. De opdracht was ook om een link te maken naar het thema van de kinderboekenweek: ‘Gi-ga groen’. Alle planten van het kantoor zijn bij elkaar gezocht en de vertellers deden een ‘Freek Vonkje’ door uit de planten tevoorschijn te komen.

CPS Leesfestival 2022 from CPS on Vimeo.

Getekende animatie om een Jaarplan te visualiseren

Met een jaarverslag kijk je terug op het afgelopen jaar. Dat is geweest. Veel interessanter is het om vooruit te kijken. Zeker als je bedrijf gericht is op groei en innoveren zoals Horizon Flevoland. Ze kozen ervoor om hun jaarplan 2022 in een getekende animatie te visualiseren. Samen met Getekend Verslag heb ik tekeningen, tekst muziek en voice-over samengebracht in een 3 minuut video.

De illustraties werden opgenomen in Procreate en verwerkt in Adobe After Effects. Met de optie ‘Time remapping’ heb je namelijk volledige controle over de timing van de animatie. En het gebruik van maskers is een stuk gebruiksvriendelijker dan in Adobe Première Pro. Die laatste heb ik gebruikt voor de mix van voice-over en muziek en de ondertiteling.

Irritante Glyphs deelvenster uitschakelen in PhotoShop

Als tekst aanpassen in PhotoShop niet lukt

Ook last van dat irritante deelvenster als je tekst aanpast in PhotoShop? Je kunt klikken wat je wilt maar de tekst wordt niet geupdate. Dit popup venster biedt alternatieven voor ‘glyphs’. Een glyph is een specifieke vorm van een teken. Zo is in bepaalde lettertypen de hoofdletter A beschikbaar in verschillende vormen, zoals een sierletter of een kleinkapitaal. Met het deelvenster Glyphs kun je glyphs in een lettertype opzoeken.

Hoe schakel je glyphs uit?

Ga naar voorkeuren of preferences en in het tabblad   Tekst of Type schakel je ‘Glypalternatieven voor tekstlaag inschakelen‘ of ‘Enable Type layer glyph alternates‘ uit.

WebP afbeeldingen openen in PhotoShop

Probeer je een WebP afbeelding te openen in PhotoShop, dan krijg je soms dit:

Could not complete your request because it is not the right kind of document

Gelukkig is er een oplossing voor. Gewoon een plug-in downloaden en op de goede plek zetten.
NB. sinds Photoshop 23.2 of hoger biedt Photoshop volledige ondersteuning voor WebP-bestanden

Maar eerst even: wat is het bestandsformaat WebP (spreek uit “Weppy”)? Het is een bestandsformaat voor afbeeldingen net als JPG en PNG. Enkele jaren geleden ontwikkeld door Google.
WebP maakt bestanden 26% kleiner dan PNG, maar behoudt wel de kwaliteit èn de mogelijkheden zoals transparantie. Daarom laden WebP bestanden veel sneller op internet.

Windows installatie stappen
 1. Download de plug-in van GitHub https://github.com/webmproject/WebPShop/releases
 2. Kies voor Windows: WebPShop_0_4_3_Win_x64.8bi
 3. Kopieer dit bestand naar de Photoshop installatie folder, meestal
  C:\Program Files\Adobe\Adobe Photoshop <versienummer>\Plug-ins.
 4. Herstart Photoshop. Het “Open” and “Save” menu moet nu WebP bestanden laten zien.
Mac installatie stappen
 1. Download de plug-in van GitHub https://github.com/webmproject/WebPShop/releases/download/v0.3.3/WebPShop_0_3_3_Mac_Universal.zip
 2. Zoek naar het bestand WebPShop in deze map van de download WebPShop.plugin\Contents\MacOS
 3. Kopieer de plug-in file WebPShop naar de Photoshop installatie folder, meestal
  Applications/Adobe Photoshop/Plug-ins.
 4. Herstart Photoshop. Het “Open” and “Save” menu moet nu WebP bestanden laten zien.

Als er een melding komt in macOS 10.15+ of hoger “WebPShop.plugin kan niet worden geopend omdat de ontwikkelaar niet geverifieerd kan worden” moet je de volgende truc toepassen.

Dit gebeurt omdat de plug-in niet ondertekend is. Plaats daarvoor de plug-in in quarantaine. De eenvoudigste manier om de plug-in in quarantaine te plaatsen is door de WebPShop-plug-in naar het terminalvenster te slepen vanwaaruit deze is geïnstalleerd om de juiste versie en het juiste pad te krijgen.

Voer de volgende code uit in het venster Terminal (Finder > Toepassingen > Hulpprogramma’s) om de plug-in in quarantaine te plaatsen:

sudo xattr -r -d com.apple.quarantine /Library/Application\ Support/Adobe/Plug-Ins/CC/WebPShop.plugin

Adobe: wat doe je nou met de iconen?

Bij de laatste update van Adobe moet zeker de bril op. Kruip maar iets dichter naar je scherm en probeer de juiste app te openen. Welke designer is hier bezig geweest met de restyling van de iconen?

Zo zagen de iconen er voor de update uit

En zo zien ze er nu uit in de laatste versie

Als je mijn hele taakbalk ziet word het nog duidelijker: wat een ramp!

Snapt Adobe niet dat de iconen van alle apps al jaren in mijn hersenen gebrand staan? Het idee achter de aanpassing is dat alle apps die bij elkaar horen een zelfde kleur krijgen. Persoonlijk vind ik dat het er niet overzichtelijker van wordt. Ik ga zeker in het begin een aantal keren per dag de verkeerde app openen. Is Adobe een probleem aan het oplossen dat niet bestaat?

Ik ben benieuwd wat jij er van vind.

Vrij naar een blogpost van JACK ROBERTS

Webcams uitverkocht? Gebruik dan je mobiel als webcam!

Ga geen weken wachten op een nieuwe webcam. Je Android mobiel kan hetzelfde. Hoe dan? Ik leg het je uit.

Debugging wat..?

Om het werkend te krijgen moet je telefoon in de USB debugging mode gezet worden. Debugging wat..? Type in Google maar eens de naam en versie van je mobiel in en voeg de term USB debugging bij. Iemand is je al voorgegaan. Meestal gaat het via: Instellingen -> Apparaat -> Aanvullende instellingen -> USB debugging.

Ik moest via ‘Over deze telefoon’ meerdere keren op het versienummer van de telefoon drukken. Toen ontstond een extra menu ‘Aanvullende instellingen’ waar via ‘ontwikkelaarsopties’ de USB debugging aangezet kon worden.

Sluit nu je mobiel via een usb kabel aan op computer of laptop. Stel geen ‘gegevensoverdracht’ in als daar om gevraagd wordt.

DroidCam app

Download de app DroidCam in de Google Play store. Geef de app toestemming om camera en microfoon te gebruiken.

DroidCam Client

Je computer of laptop heeft ook nog software nodig genaamd: Dev47Apps
Herstart na installatie zodat de drivers geladen worden. Start DroidCam Client op en kies voor de USB optie.

Dat is het. Check nu in je favoriete videochat app bij de instellingen -> camera/beeld of DroidCam de camera is.


Om niet de hele tijd je telefoon vast te hoeven houden is een statief met selfie stickhouder een ‘must have’.

Voor instellen van je telefoon als webcam via Wifi, kijk dan hier.
En klik hier om je iPhone als webcam te kunnen gebruiken.

 

Adobe Première Pro 2019 werkt alleen in de nieuwste versies van Windows 10 en macOS Sierra

Adobe is de systeemvereisten voor de nieuwste versie’s van Première Pro, After Effects en Media Encoder aan het aanscherpen. Minimaal de nieuwste versies van Windows 10 en macOS Sierra of later moeten geïnstalleerd zijn. Ook wordt er kritischer gekeken naar hardware zoals processors, geheugen en grafische kaarten. Zo kan het gebeuren dat bij het starten van Première gevraagd wordt om eerst de laatste grafische drivers op te halen. Dit alles, volgens Adobe, om het maximale uit de Creative Cloud apps te halen. Daarnaast is ook stabiliteit een speerpunt voor komende nieuwe versies (CC 2020).

Meer informatie over de minimale specificaties vind je op deze pagina van Adobe

En kijk hier of je grafische kaart nog ondersteund wordt. Mijn NVIDIA GTX 570 moest ik recent vervangen door een GTX 1660.

Zorg ervoor dat alle hulpprogramma’s, invoegtoepassingen en apps van derden compatibel zijn en worden ondersteund op de besturingssysteemversie waarnaar je een upgrade uitvoert. Bij mij wilde Première Pro niet doorstarten omdat er een oude Matrox codec was blijven staan bij de upgrade van Windows 7 naar 10. Hier vind je een versie die ook onder Windows 10 werkt.

Heb je problemen met het upgraden naar een nieuw besturingssysteem of met de installatie van Adobe Première Pro CC 2019? Stuur een e-mail en ik ga kijken of ik je kan helpen.

Leren filmen en monteren