Gif animatie maken in After Effects

Sinds versie CS5.5 is het niet meer mogelijk om rechtstreeks vanuit After Effects een animated gif te maken. De truc is om een PNG sequence te exporteren en die in PhotoShop via ‘Save for Web‘ als animated gif op te slaan. Geanimeerde gif’s, vaak in een loop, worden nog steeds gebruikt in banners en hebben recent weer een boost gekregen op Tumblr

Hoe maak je een gif animatie vanuit After Effects?

Compostie venster
Compostie venster

Geef in de compositiesettings de afmetingen van je uiteindelijk animatie op. Let op: kies bij Pixel Aspect Ratio voor Square Pixels en denk na over de achtergrondkleur. Een transparante, doorzichte, achtergrond kan ook bij PNG en GIF. Dat regel je in de exportsettings. Waarom PNG als tussenstap? De kwaliteit is vele malen beter dan gif.

Output Module
Output Module

 

 

 

 

 

In de Output Module Settings van de Render Queue kies je bij Format: PNG Sequence en bij Video Output: RGB of voor een transparante achtergrond RGB+Alpha.

 

 

PhotoShop import opties
PhotoShop import opties

 

 

 

 

Open in PhotoShop Extended de 1e van de reeks PNG’s en vink de optie Image Sequence aan. PhotoShop vraagt nog naar de framerate en plaats dan de sequence als movie in een timeline. Zonder enge bewerking kies je File>Save for Web...

 

 

PS-Save-for-WebIn het exportvenster kies je voor het formaat GIF. En als je de transparante achtergrond wilt behouden dan moet Transparancy aangevinkt worden. Rechtsonder vind je de Looping Options: Once (één keer) of Forever (blijft rondspelen). Check de gif animatie door deze te openen in je browser. Have fun!