Royalty-free music is meestal niet gratis

Instrumentale muziek nodig voor je animatie of videoproductie? Waar vind je dat? Er zijn grofweg 3 mogelijkheden om aan muziek te komen. Een muzikant of componist iets laten maken, een track van een popartiest gebruiken of productiemuziek downloaden, ook wel royalty-free of stock-muziek genoemd. Componeren is tijdrovend en duur. En de zang in commerciële popmuziek kan in de weg zitten. Om nog maar te zwijgen over muziekrechten… Kan het alstublieft wat makkelijker?

Productiemuziek is een goed alternatief. Componisten bieden via websites instrumentale muziek aan in allerlei genre’s tegen meestal schappelijke prijzen. Royalty free slaat dus op ‘vrij te gebruiken’ na betaling en niet dat het gratis is. Hoewel die ook te vinden is. Meestal zijn het beginnende muzikanten die hun tracks aanbieden op bv. soundcloud.com freemusicarchive.org en joshwoodward.com of soundjay.com zijn wat voorbeelden. Over het algemeen is dit bedoeld voor niet-commercieel gebruik of met vermelding van de componist (creative commons).

De website videoblocks.com biedt de mogelijkheid om gratis 7 dagen lang 20 rechtenvrije muziektracks per dag te downloaden. Registratie is verplicht en er wordt gevraagd om je credit-card gegevens. Er wordt overigens niets afgeschreven Alleen als je vergeet om je na 7 dagen af te melden… Dus op tijd afmelden! De site is ook interessant vanwege de grote hoeveelheid bewegende videoachtergronden, time lapse en slow motion clips tot en met After Effects templates. Het previewen gaat heel gemakkelijk door met de muiscursor boven de track stil te staan.
Persoonlijk ben ik gecharmeerd van de hoge kwaliteit muziektracks van premiumbeat.com Zoeken en luisteren gaat heel soepel. Tracks kosten tussen de 40 en 60 dollar.

Neem voor gratis soundeffecten eens een kijkje op freesound.com Op deze open-source website delen audiotechnici originele geluid samples met elkaar. Net als bij andere stock-sites vind je het snelst door gebruik te maken van de Engelse zoektermen i.p.v. de Nederlandse.

Ben je zelf muzikaal? Ga dan aan de slag met het componeren van muziektracks via Music Maker of GarageBand
Hier vind je nog meer aanbieders.